ŞUBAT AYI FAALİYETLER

ŞUBAT AYI FAALİYETLER

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

ŞUBAT  AYI RAPORU

 

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Şubat Ayı Raporu (İlkokul)

Projenin Amacı

Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

 

Projenin Şubat Ayı Faaliyetleri

Şubat ayı içerisinde, proje kapsamında aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir:

Deyimler ve Atasözleri Okumaları:

·         Tüm sınıflarda "Anlat Bakalım" etkinlikleri düzenlendi. Öğrencilere deyim ve atasözleri verildi ve bunları anlatarak anlamları hakkında sınıf içerisinde konuşuldu ve örneklerle açıklandı.

 

·         Tüm sınıflarda "Drama ile Atasözü ve Drama ile Deyim Anlatma" etkinlikleri gerçekleştirildi. Öğrenciler bireysel ve grupla; verilen atasözlerini ve deyimleri drama yaparak anlattılar.

 

·         Tüm sınıflarda "Atasözü ve Deyim Resimleme" etkinlikleri yapıldı. Öğrenciler bildikleri ve yeni öğrendikleri atasözlerinin ve deyimlerin resimlerini yaptılar.

 

Okul Sergisi ve Değerlendirme:

Öğrencilerin deyim ve atasözleri ile hazırladıkları görseller ve ürünler okul sergisi için toplandı ve okulda sergi düzenlendi.

 

 

 

Projenin Değerlendirmesi

Şubat ayı boyunca gerçekleştirilen deyimler ve atasözleri etkinlikleri, öğrencilerin dil bilgisi ve kültürel mirasa yönelik bağlılıklarını artırmada etkili olmuştur. Öğrenciler kendilerine söylenen deyimler ve atasözleri ile çağrıştırdığı ifadeler arasında daha hızlı ve sıkı bağ kurarak anlatım ve yorumlama becerilerini daha akıcı ve sağlam yaparak geliştirmişlerdir. Deyimler ve atasözlerinin dilimizdeki yeri ve önemi öğrenciler tarafından fark edilmiş olup günlük hayatta daha çok kullanımları konusunda öğrenciler teşvik edilmiştir.

11.03.2024 32